Veronika radí: 10 tipů, jak se během léčby cítit lépe

Veronice Z. (25) lékaři diagnostikovali nádor prsu na podzim roku 2014. V rámci projektu Šťastná třináctka jsme naši bloggerku poprosili, aby na základě vlastní zkušenosti sestavila desatero rad pro nově diagnostikované pacientky. Inu, tady jsou!

"1. Nevyhledávejte si na internetu, jak moc agresivní je váš nádor a jaké jsou prognózy. Raději si přečtěte příběhy vyléčených pacientek a podělte se s nimi o své pocity.

2. Strach je přirozená reakce, není proto ostuda vyhledat odbornou pomoc v případě, že byste měla velké obavy. 

3. Chemoterapie není tak hrozná, jak to známe z filmů. Nejhorší je asi ta první, než zjistíte, jaké to bude. A pak poslední - už chcete být stejně silná jako před léčbou, ale návrat fyzické kondice jde velmi pozvolna. 

4. Přijít o vlasy je těžké asi pro každou ženu a nosit paruku nemusí být všem příjemné. Naštěstí tu ale jsou třeba háčkované čepičky nebo sportovní šátky, které vypadají hezky a dá se jich pořídit plno barev i vzorů za pár korun. 

5. Ptejte se lékaře na vše, co vás zajímá. Svěřte se s tím, co vás trápí a bolí nebo co je vám nepříjemné. Plno věcí se dá řešit. 

6. Řekněte svému okolí, co pro vás může udělat a co naopak mají nechat na vás. Jsou také v těžké situaci a často nevědí, jak vám mohou pomoci. Proto ocení, když jim to řeknete na rovinu. 

7. Doplňky stravy nebo různé vitamíny konzultujte s lékařem anebo s někým, kdo se sám léčil. Rozhodně nevěřte "šarlatánům", co vám budou tvrdit, že vás jedlá soda s javorovým sirupem vyléčí lépe než chemoterapie. Za sebe mohu na imunitu doporučit cucací vitamín C. Popíjela jsem také gel z Aloe Vera - zklidňoval mi žaludek a podrážděný jícen. Navíc má prý také vliv na imunitní systém. 

8. Nejezte po chemoterapii svá oblíbená jídla a vynechte oblíbené nápoje - jinak hrozí, že si je zhnusíte. 

9. Psychika je mocná a ovlivňuje i naše tělo, proto si najděte něco, co vám pomáhá se uklidnit, zrelaxovat, dostat ze sebe svůj strach a negativní pocity. Někomu pomáhá o všem psát třeba deníček nebo blog, popřípadě o nemoci mluvit s ostatními pacientkami. Jedné ženě prospěje, když si zjistí o rakovině prsu úplně všechno a bude na vše připravena, druhá zase potřebuje dělat, jako že se nic neděje, a celou léčbu se dál věnovat svým koníčkům nebo práci. Je to na vás, myslete nyní hlavně na sebe. 

10. Až se dostanete k rekonstrukci prsu - pokud je potřeba - tak vyhledejte klidně více pracovišť a rozhodněte se, kam půjdete, až po vstupních konzultacích. Pokud se jedná o mladší pacientku, je také dobré mít už v době rekonstrukce výsledky genetických testů mutace genů BRCA. Rekonstrukce se pak dá řešit společně s preventivním zákrokem na druhém prsu."

Publikováno 3. 6. 2015

Všechny příběhy

Přidat komentář


Opište text z obrázku: (obrázek je nečitelný)


Všechny položky jsou povinné.


Veronika Z.

Všechny příběhy