Bez probiotik se neobejdeme

Náš trávicí a vylučovací trakt zabírá plochu asi 400 metrů čtverečních, tedy plochu přibližně dvou tenisových kurtů. Na této ploše se miliardy bakterií snaží uchvátit svá území

Náš trávicí a vylučovací trakt zabírá plochu asi 400 metrů čtverečních, tedy plochu přibližně dvou tenisových kurtů. Na této ploše se miliardy bakterií snaží uchvátit svá území. Ideálním výsledkem neustálého souboje je rovnováha mezi těmi mikroorganismy, jež nám prospívají, a těmi, které nám mohou škodit. Klíčový význam mají bakterie mléčného kvašení, protože brání škodlivých bakteriím v tom, aby se přemnožily.

Bakterie mléčného kvašení, tedy probiotika, nezvyšují jen naši odolnost proti střevním potížím nebo infekcím, ale také:

  • zlepšují naše trávení, mírní nadýmání a zácpu,
  • normalizují konzistenci stolice a její průchod střevním traktem,
  • redukují hnilobné procesy například při trávení tučných druhů mas,
  • snižují riziko žaludečních vředů, ale také rakoviny střev, případně zánětlivých střevních nemocí,
  • zmenšují hrozbu propuknutí alergie nebo atopického ekzému u dětí, někdy dokáží jejich potíže mírnit,
  • zlepšují odolnost vůči infekcím močových cest a pohlavních orgánů.

A navíc: jogurty a zakysané mléčné výrobky neobsahují jen důležité bakterie mléčného kvašení, ale také látku tryptofan, která zlepšuje náladu a působí proti depresím...

Jana

odkazy

http://www.prevencenadoru.cz/