Koření, semínka, obiloviny a jiné zdravé potraviny

Nádorová onemocnění jsou považována za mor současné civilizace. Podle posledních studií však máme šanci bránit se potravinami, které  konzumujeme

Nádorová onemocnění jsou považována za mor současné civilizace. Podle posledních studií však máme šanci bránit se potravinami, které konzumujeme.

Česnek

Obsahuje sulfidy, což jsou sloučeniny síry, které jsou sice aromatické, ale také brání vzniku rakovinných buněk. Navíc zamezují tvorbě volných radikálů. Už dělníci, kteří stavěli egyptské pyramidy, jedli pořádnou porci česneku!

Zázvor

Obsahuje éterické oleje a gingerol (látka, která mimo jiné způsobuje jeho pálivou chuť). Má antioxidační a protizánětlivé účinky. Pokusy na zvířatech byl prokázán blahodárný vliv při léčbě rakoviny tlustého střeva.

Kopřiva

Už před 100 lety lidé balili máslo do kopřivových listů, aby vydrželo déle čerstvé a netvořily se v něm bakterie. Kyselina listová snižuje riziko vzniku rakoviny slinivky břišní. Kopřivy jsou velmi chutné v podobě salátu.

Fenykl

Už v 9. století pěstovali benediktinští mniši fenykl. V jeho éterickém oleji se nachází fenchon, který brání bakteriím v růstu, čímž chrání střeva. Navíc obsahuje flavonoidy (barviva), které odchytávají volné radikály.

Hřebíček

Jsou to poupata stále zeleného stromu jménem hřebíčkovec vonný. Hřebíček obsahuje až 15 procent éterických olejů. Hřebíčkový olej tlumí bolest, působí protizánětlivě a antibakteriálně. Nekonzumujte ho však v těhotenství.

Tymián

Používá se při léčbě astmatu a dávivého kašle. Pomáhá však i proti rakovině. Obsahuje éterický olej, jehož hlavní součástí je fenol thymol. Navíc jsou v něm flavonoidy. Ničí viry a bakterie.

Semínka slunečnic

Obsahují hodně bílkovin a minerálních látek. Jsou bohatá na selen, omega 3-mastné kyseliny a vitamin E. Mají velké množství živin a vlákniny. Měla by být konzumována v rozumném množství, protože stejně jako ořechy jsou tučná.

Dýňová semínka

Obsahují především vitamin E a karotenoidy. Navíc jsou bohatá na železo, zinek, selen, fytosteriny (rostlinné tuky) a fytoestrogeny (rostlinné hormony). To vše napomáhá ochraně proti rakovině.

Lněná semínka

Je dobré přidat jich lžičku do müsli, zvýšíte tím přísun omega 3-mastných kyselin. Semínka jsou bohatá zvláště na nenasycené mastné kyseliny a lignany. Ty přispívají k léčení rakoviny dělohy, prostaty či prsu.

Chilli

Pálivá látka papriček (kapsaicin) ničí bakterie a chrání proti rakovině prostaty. Jako klasické papriky mají chilli papričky vysoký obsah flavonoidů a karotenoidů (látky chránící buňky), obsahují kyselinu askorbovou (vitamin C).

Rozmarýn

Je dobrý zejména při boji s rakovinou jater. Důvodem jsou molekuly z rodiny polyfenolů. Navíc obsahuje 217,3 mg vitaminu C ve 100 g čerstvé váhy. Pečete-li například maso na rozmarýnu, vzniká méně karcinogenních látek.

Čočka

Obsahuje velké množství vlákniny a především sekundární rostlinné látky, které chrání tělo před rakovinou střev. Je v ní kyselina listová (chránící cévy) a železo, obě tyto látky jsou

zvláště důležité pro těhotné ženy.

Sójové boby

Isoflavony v sójových bobech považují vědci za významný prvek v boji proti rakovině prsu a prostaty. Ale pozor - neměly by se však konzumovat produkty s vysokou koncentrací sóji, ty mohou rakovinu spíše vyvolat než omezit!

Bambusové výhonky

Nejdůležitější látky obsažené v bambusových výhoncích jsou vitamin B, vápník a draslík. Vitamin B v těle přispívá k tvorbě a opravě genetické výbavy. Je také nutný k růstovým a dělicím procesům buněk. Draslík tělo pročišťuje.

Křen

Důvodem, proč křen tak pálí, jsou glukosináty. Stimulují enzymy v játrech a ta snáze odvádějí jedy z těla. Navíc je křen bohatý na hořčičný olej. Zvláště nápomocný je při boji s rakovinou plic, střev a prsu.

Zelený čaj

Asiati ho pijí ve velkém. Není fermentovaný, obsahuje jen vlastní zelené barvivo a polyfenoly, které působí proti tvorbě rakovinných buněk a protizánětlivě. Podle amerických vědců by se měl používat zejména při léčbě leukemie.

Ovesné vločky

Lepší je konzumovat je vcelku. Celá zrna mají totiž silnější ochranné účinky. Vláknina nastartuje trávení, takže rakovinotvorné látky jdou rychleji z těla. Ideální je jíst je v kombinaci s jogurtem či odtučněným mlékem.

Proso

Je nejstarším druhem obilí, obsahuje vlákninu (chrání střeva) a kyselinu ferulovou. Ničí rakovinotvorné látky. V Evropě se proso konzumuje jako celá zrna nebo se zpracovává do chleba či kaše.

Ječmen

Jí se hlavně ve formě krup (oloupaná zrníčka). Obsahuje vlákninu, která způsobuje, že potrava projde střevy rychleji. Rakovinotvorné látky tedy nemají čas na to, aby se zachytily na stěnách střev a tak snižuje riziko vzniku rakoviny.

Celozrnná rýže

Je bohatá na rostlinnou vlákninu, která je nejlepší ochranou proti rakovině střev. Tyto látky podporují tvorbu substancí, které chrání sliznici tlustého střeva. Hlavně v povrchové slupce jsou obsaženy vitaminy B1 a B2.

Šťovík

Obsahuje kyselinu listovou, která brání vzniku rakoviny. Duste ji šetrně, abyste zachovali citlivý vitamin B. Úplně nejlepší je konzumovat šťovík v syrovém stavu. Můžete si ho přidat například do salátů.

Rukola

Jedli ji již staří Germáni. Tenkrát byla uznávaným prostředkem proti impotenci. Je bohatá na xantofyly (barviva) a glukosináty (hořčičné oleje), které zachycují volné radikály. Chrání nás tedy před poškozováním buněk.

Olivový olej

Není tuk jako tuk. Olivový olej obsahuje omega 3-mastné kyseliny. Ty jsou známé svým protizánětlivým účinkem, také údajně chrání proti některým druhům rakoviny. Nejlepší olivový olej je tzv. panenský, za studena lisovaný.

Řepkový olej

Ve srovnání s olivovým olejem obsahuje jednu omega 3-mastnou kyselinu navíc - kyselinu alfa-linolenovou, která působí protizánětlivě. Tip: do salátových omáček nebo k dušení zeleniny používejte i tento olej s lehce oříškovou příchutí.

Lněný olej

Kyselina linolenová tvoří až 50 procent lněného oleje. Tato nenasycená mastná kyselina má silné protizánětlivé účinky. Lněný olej je citlivý na vzduch, proto brzy chutná nahořkle. Po otevření ho skladujte raději v chladu.