Sporné otázky kolem sóji

Přečetli jste si také knihu „Výživou proti rakovině"? Já ji mám právě rozečtenou

Přečetli jste si také knihu „Výživou proti rakovině"? Já ji mám právě rozečtenou. Mimo jiné jsem se dozvěděla, že sója sice může ovlivňovat pokles výskytu rakoviny prsu, ale jen pokud je v jídelníčku už od prepubertálního a pubertálního věku, jako je například u Japonek.

Konzumace v dětství a dospívání má jak se zdá velký význam, neboť chrání ženy před rakovinou i v pozdějším věku a to i ty, které v dospělosti stravu ze sóji omezily.

Většina lékařů i odborníků na výživu se navíc shoduje, že začlenění sóji do stravovacího režimu je sice přínosem pro zdraví, avšak existují rozporné postoje ke konzumaci u žen v přechodu a u těch, které mají či měly rakovinu prsu. Někteří badatelé se přiklánějí k hypotéze, že schopnost sojových izoflavoninů reagovat s receptory estrogenů by mohla podněcovat rozvoj nádorů mléčných žláz u žen s nízkou hladinou estrogenů, s rezistentními či reziduálními nádory.

Další studie došla k závěru, že i malé množství sóji v potravě ruší preventivní působení tamoxifenu, léku, který se používá jako zajišťovací léčba proti recidivě rakoviny. I když se zatím sice nedá s jistotou tvrdit, že konzumace sóji u žen s rakovinou prsu měla výsledky pozitivní či negativní, je jistě vhodnější, aby osoby postižené touto rakovinou, nebo ve stádiu remise, konzumovaly sóju velmi umírněně.

Myslím si, že je dobré tuto informaci vědět. Mně osobně sója nikdy nechutnala, i když jsem se svého času moc snažila ji zařadit do svého jídelníčku. Tělo mi dalo samo najevo, že ji nechce, jako mnoho dalších věcí. Dnes jím na co mám chuť, bohužel hlavně večer.

Moje předsevzetí stále pokulhává za vědomím, že to není správné. A jak jste na tom vy?

Máte-li nějakou stoprocentní radu, tak napište.

Zdraví Jana z Přerova

http://www.ivysehrad.cz/kucharky-zdravi-volny-cas/zdravi/1607-2/vyzivou-proti-rakovine