7 rad pro novopečenou pacientku

Jakkoli má veškerá podpora cenu zlata, lidé, kteří si onkologickým onemocněním neprošli, si kolikrát neumí ani představit, jak by se s touto diagnózou popasovali. Natož aby dovedli poradit ženě, která se právě dozvěděla, že jí v těle bují karcinom prsu. Proto jsme požádaly samotné pacientky, aby se podělily o svůj osobitý recept na zvládání rakoviny prsu. Jakých sedm tipů pro vás sestavila bloggerka Daniela?

"Dnes když náhodou někdo se mě zeptá, co bych poradila někomu, kdo je na začátku léčby, tak říkám:

1. Naučte se říkat si o pomoc, sami to opravdu zvládnete velmi těžce. Já jsem se to musela učit a bylo to pro mě osobně strašné! Ale důležité.

2. Odpočívejte, ale najděte si činnost, která vás dostane z postele, i když se vám nechce nebo nemáte náladu, nebo vám není nejlépe. Pejsek, vyzvedání dětí ze školy, návštěva práce a tak dále.

3. Nečtěte zaručené rady, jak se vyléčit sama - od pití sody až po výplachy střev... Vždy použijte selský rozum a nenechejte si nic nabulíkovat! Natožpak vnutit jako zázračný lék za šílené peníze....Protože, pokud by něco takhle zázračně účinkovalo, všichni by byli zdraví!

4. Využijte dobu léčby a dobu, kdy je vám fajn, jako čas, který můžete věnovat sobě. Dělat věci, které jste dávno nedělala, číst si knihy, hrát hry - prostě to, co vás baví, a neměla jste na to čas. Je to čas, který jste dostala jen pro sebe.

5. Informace o nemoci jsou důležité, ale nemusíte znát každý špatný konec, který se kdy stal komu z vašich známých a kamarádů. Totéž platí pro příběhy, které kolují internetem.

6. Čtěte na internetu, pokud možno, jen články lékařské - ne šarlatánské. Doporučuji www.linkos.cz, informace z tohoto zdroje mají i onkologové.

7. Souhlasím s názorem mého lékaře, že psychika ovlivňuje léčbu z 80 % - ve směru plusovém i minusovém."

Publikováno 1. 6. 2015

Všechny příběhy

Přidat komentář


Opište text z obrázku: (obrázek je nečitelný)


Všechny položky jsou povinné.