10 zlatých rad, jak můžete sama podpořit svou léčbu

Olga F., která nám posílá své blogy z metropole Hané, tedy z krásného města Olomouc, započala léčbu prsního nádoru v roce 2011. V rámci projektu Šťastná třináctka se s námi podělila o 10 praktických rad, jaké se jí subjektivně osvědčily během její vlastní léčby.

Ahoj děvčata,

moc vám držím palce a posílám pár slov o tom, co mně v průběhu léčby nejvíc pomohlo.

 1.   Ptejte se

Není nad to mít možnost srovnat svoji situaci s někým jiným nebo si vyslechnout rady z jiných úhlů pohledu. Já měla dilema s konzumací cukru. Jedna odpověď zněla: "Ne! V žádném případě."  Paní doktorka mi řekla: "Jezte dle svého uvážení." Pacient se třetí recidivou mi s úsměvem poradil poslouchat své tělo a stalo se. Jím ho s mírou, ale někdy si dám i čokoládu

 

2.  Nebojte se doplnit svou léčbu dalšími  "berličkami"

Denně stála na mém stole melasa z cukrové třtiny, vedle ní tobolky hlívy ustřičné a tinktury z výluhů bylinkových pupenů s betaglukany. Poctivě jsem třikrát denně všechno konzumovala a pomohlo to. Hodně to uklidnilo moji dušičku, že jsem tak přispěla ke své léčbě.

 

3. Konzumujte denně domácí kvalitní jídla

 Výživné vývary, bohaté vitaminové bomby v podobě pomerančovo-citronovo-borůvkově-zázvorových džusů. Lehká, dobře stravitelná jídla. A proti průjmu velký kamarád - lactobacilus. Následky chemoterapií díky tomuto pomocníkovi nebyly až tak těžké.

 

4. Denní vycházky

Byť od lavičky k lavičce, zařaďte procházky do svého "repertoáru". Bylo to dost náročné, ale společně s manželem jsme to zvládli. Můj fotoarchiv se díky vycházkám zvětšil o 550 fotografií.

 

5. Zpovědní vrba

Bylo to vždy ve středu, v růžové cukrárně. Vybrečela jsem se, vyzuřila, vymluvila a moje zpovědní vrba naslouchala, naslouchala a naslouchala. Jednoznačně doporučuji. Nemusí to být vůbec nikdo z rodiny. Kamarádka, kolegyně, nebo prostě nějaký pohodový človíček z vaší blízkosti.

 

6. Mluvte se svoji rodinou velmi otevřeně

Řekněte vašim nejbližším velmi konkrétně, co potřebujete a jak vám mohou pomoci. Dcera trpěla daleko víc než já. Od té doby máme spolu velmi krásný vztah.

 

7. Zaměstnejte se něčím, co vás baví

Zachránily mě omalovánky a mandaly. Nejeden návštěvník cukrárny u nás na sídlišti se divil, proč má ta paní v šátku na stole vedle kávy tolik pastelek a omalovánek. Druhým mým nejoblíbenějším zaměstnáním byla hudba. Poslechla jsem si celou řadu překrásných písniček Karla Gotta, Hanky Zagorové, Tomáše Kluse, skupin Čechomor či Nezmaři. Písničky Jarka Nohavici a Pavla Nováka znám téměř nazpaměť. 

 

8.  Neschopenka - ano, či ne?

 Po celou dobu léčby jsem nedokázala pochopit "spolu-pacientky", které ještě chodily i do práce. Dnes je již chápu. Pracujte, pokud to tělo i mysl zvládají. Nezapomeňte ale dostatačně odpočívat.

 

9. Spěte!

 Po absolvování 16 chemoterapií a 30 "ozářek" jsem mnohokrát prospala většinu dne i noci. Moje tělo to prostě potřebovalo.

 

10. Čtěte

 Dodnes stojí na mém stole moje "zlatá hromádka", ke které se pořád vracím. Jsou to například:

 

1. Robin S. Sharma - Mnich, který prodal své Ferrari

2. Robin S. Sharma -  Mudrc, surfař a byznysmenka

3. Louise Hay - Miluj svůj život

4. Regina Brett - Bůh nikdy nemrká

5. Robin Servan Schreiber - Proti rakovine nie sme bezmocní

6. Braňte se jídlem

 a další...

 

Všem, kdož momentálně procházíte léčbou, přeji hodně sil a pevnou víru v uzdravení. Mojí největší motivací byla moje rodina. Pokaždé, když jsem to málem vzdala a klesala ke dnu, byla to právě moje dcera a moje maminka, kdo mne vytáhl na pomyslný břeh.

P.S.: Jsou to jen mé zkušenosti, snad vás něco osloví a pomůže vám jít dál. Hodně štěstí a pevné víry v uzdravení.

Publikováno 9. 7. 2015

Všechny příběhy

Komentáře

» 2015 (13)
Srpen (1)

Přidat komentář


Opište text z obrázku: (obrázek je nečitelný)


Všechny položky jsou povinné.