Výživou proti rakovině

V době, kdy se rakovina stala celosvětovým „strašákem", přicházejí dva onkologové z kanadského Québecu, Richard Béliveau a Denis Gingras, s  návodem, jak se proti této zhoubné chorobě bránit správnou výživou.

Úvodní kapitoly jsou věnovány stručné charakteristice rakoviny, jejím příčinám, vývoji a léčbě. Hlavní část knihy se zabývá otázkou, jakou roli hraje v tomto procesu strava, zejména pak potravinami, které tuto nemoc zpomalují, či dokážou její postup na čas zastavit.

Nejnovější výzkumy ukazují, že kromě ovoce a zeleniny i další potraviny jako například zelený čaj, červené víno a čokoláda obsahují protirakovinné složky. Každodenní vhodně zvolená strava tedy může působit terapeuticky - výživa se tak může stát prostým, ale účinným prostředkem proti vzniku a postupu rakoviny.

Závěrečná kapitola s názvem Nutriční terapie v každodenní praxi obsahuje soubor praktických rad pro nemocné a vyvrací některé potravinové „mýty".

Publikace je čtivě napsaná a také velmi výpravná -  obsahuje velké množství barevných obrázků, diagramů a grafů.

Při uvedení titulu na knižní trh řekl prof. MUDr. Jan Žaloudík, přední český onkolog, že oceňuje mimo jiné i způsob, jakým autoři na rozdíl od jiných „nevhodné" potraviny nezakazují, pouze nabízejí dosud objevené a prokázané vědecké poznatky jako šanci, kterou můžeme využít ve svůj prospěch.

Jana

odkazy:

http://www.ivysehrad.cz/kucharky-zdravi-volny-cas/zdravi/1607-2/vyzivou-proti-rakovine